Graviditetsvecka 16.

Datum:2009-11-06 / Tid:11:40:36

Bebis: Ditt barn är 108-116mm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 100g. Nu är barnets armar och ben färdigbildade och lederna fungerar. Skelettet hårdnar i och med att benen förkalkas och denna process kallas ossifikation. Barnet kan nu koordinera sina rörelser då nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Det är fullt med aktivitet i livmodern, fostret rullar runt, sparkar och gör volter. Ännu kan det vara svårt att känna rörelser då fostervattnet fungerar som en ljud- och rörelsedämpare. Omföderskor kan känna ett litet fladder runt denna vecka. Är det ditt första barn så dröjer det oftast några veckor till innan du känner att det sparkar.

Mamman: En del kvinnor kan känna svaga sparkar nu. Det känns som ett sprattlande grodyngel och sparkarna kan lätt blandas ihop med gaser eller tarmrörelser. Oftast är det omföderskor som känner sparkarna vid den här tidpunkten. Det är inte ovanligt att förstagångsgravida känner sparkarna först i vecka 22 24.

Ditt hjärta pumpar runt en allt större mängd blod och du kan lätt känna dig andfådd. Många kan känna av halsbränna och sura uppstötningar.

Egna anteckningar: Magen är ju ganska stor nu, fast det varierar fortfarande mellan morgon och kväll. På morgonen är magen stenhård och trycker man då på magen lite försiktigt så känner jag livmodern hur tydligt som helst. Jag har ju även fått för mig ett par gånger att jag känt bebis röra sig, men det är ju lite svårt att veta om det verkligen är den eller inte. Men de känns ju bara roligare och roligare för varje dag som går, nu ser man ju hur magen blir större och då vet man att lillbus därinne mår bra!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback