Varför ska vi INTE vara i Afghanistan?

Datum:2009-11-19 / Tid:22:45:39
Jag blir så arg, arg på okunniga, ignoranta och trångsynta människor! Det är så lätt att sitta här i trygga Sverige, hemma i soffan framför datorn, med varma sockor på frusna fötter, en varm middag i magen medan man öppet kritiserar Sveriges närvaro i Afghanistan. Medan de här personerna gör det ligger det hundra, säkert flera tusen människor ute på gatan eller uppkrupna i någon hydda, fullkomligt genomfrusna utan varma kläder på kroppen och en ekande tom mage. De vet knappt vad sockor är, än mindre hur än en stor varm middag smakar eller vad en dator är och då pratar jag inte bara om barnen. Ska vi bara lämna dessa människor åt sitt öde? De förtjänar omvärldens uppmärksamhet och hjälp, med all rätt! Det är för deras skull vi är i Afghanistan, för att ge dom en framtid, en trygghet och en säkerhet att kunna gå utanför huset utan att känna rädsla. Här i Sverige är vi födda med en chans, ett hopp och drömmar som kan besannas. De som föds i Afghanistan har inte samma privilegium, även fast dom knappast tycker synd om sig själva, varför skulle dom när dom inte vet något annat? Vi borde åtminstone försöka ge dessa människor en chans också, ett litet ljus som brinner av hopp.

Men tyvärr är ju inte allting så lätt därnere att man bara kan skicka ner kläder, skolmaterial och sådana saker. Det är hela samhället, hela landet som behöver byggas upp och givetvis, få bort talibanerna. Jag är realistisk också, jag ser ingen lösning än på mångamånga år, men desto större anledning att fortsätta ha våra trupper därnere. De behövs, framförallt till att trycka tillbaka talibanerna, låta dom veta att dom inte har någon framtid i landet och sedan låta folket veta att "Sverige är här, och vi är här för att stanna ett bra tag".

Sen är jag väl medveten om den biten att svenskar kan bli skadade, och gudförbjude dödade. Än så länge har vi haft tur därnere, och de är ju inte för ro skull som svenska soldater alltid kallas för "lucky swedes". Men turen har ju börjat rinna ut som vi har sett på sistone. Det är ju klart att de är "lättare" att befinna sig i ett krig utan att behöva få sina egna skadade, men tyvärr är de ju nånting som kan hända. Men man kan ju också se det så här, på senare tid har de skett fler olyckor och vi har fått flera skadade därnere, men de beror ju också på att talibanerna känner sig oerhört hotade. De känner hur de blir flåsade i nacken, och de ser hur folket stöder ISAF-trupperna. De kan betyda en vändning, förmodligen inte nu och inte än på ett bra tag, men på lång sikt kanske de gör att de. Det är den skillnaden som svenskarna gör därnere, en skillnad på lång sikt.

Jag tycker att deras arbete därnere är livsviktigt, och de säger jag trots att jag har Per där. Men de är för att jag har stöttat Per från dag ett och jag vet hur bra tränade och utbildade dom är, och de gör mig trygg och de gör mig otroligt glad att de valt att åka dit. De är hjältar hela bunten, och de borde behandlas som sånna också och inte få höra "du måste ju vara galen".

Stöd våra utlandssoldater!


Kommentarer
malin

Fy så bra skrivet Maria! Jag har tänkt göra ett inlägg om precis detta i evigheter och har påbörjat skriva men jag blir bara så förbannad på vissa som gnäller om att vi skickar dit folk att jag tillslut inte finner några ord och har därför inte tagit mig till att få det bra. Men du fick då med hela rubbet, creed!



Fan så skönt att läsa att det finns folk som faktiskt vet om vad det handlar om :)

Jag tycker det är hjältar hela bunten och den svenska befolkningen borde sluta vara så trångsynta och stödja dom!



Här snackar vi killar och tjejer som gör skillnad i världen!



Trevlig helg mama, idag tror jag minsann du är i v18 ;)



2009-11-20 / 10:26:09
http://gabson.blogg.se/
Stina

Jag bara önskar att vi hade mer resurser där nere. Vet att de har fått ner bättre fordon sedan jag var där, men sjukvården har varit under ALL kritik.



Tyvärr. Men de har mitt stöd. Mitt hjärta kommer alltid brinna extra för Afghanistan och folket där. Är glad över att det finns människor som du som stöttar de soldater som åker ner, för det behöver man VERKLIGEN där nere. Stödet hemma är viktigare än allt annat!



Stor kram Stina

2009-11-20 / 22:49:58
http://fladdor.blogspot.
linda

riktigt bra sagt!!

2009-12-01 / 16:07:01
http://lindahallman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback